Locatie: Buiksloterham
Distelweg 437,
1031 HD Amsterdam
tel: 020 308 1234
Kamer 11,
Elke vrijdagmiddag
13:30 – 16:30
Reisplannen, ver of dichtbij? Informeer je voor je vertrek over de nodige vaccinaties. Naargelang de bestemming en de omstandigheden waarin je reist, zijn sommige vaccinaties sterk aanbevolen en andere eventueel verplicht. Trek je de wereld in – voor plezier, studies of werk – dan ga je dus best even na of je goed gevaccineerd bent en of je eventueel extra vaccinaties nodig hebt. Zo vermijd je dat je in het buitenland ziek wordt. Want daar komen ziektes voor die hier eerder uitzonderlijk zijn. En zo breng je ook geen ziektes als souvenir mee naar huis
ADVIEZEN per LAND
Als u van plan bent om naar een risicoland te reizen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s en de nodige vaccinaties. U kunt deze informatie verkrijgen bij diverse bronnen, waaronder:
- De website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR): deze website geeft informatie over de aanbevolen en verplichte vaccinaties voor verschillende landen en regio’s.
- Uw huisarts als die gespecialiseerd is in reizigersvaccinaties: deze kan u adviseren over de benodigde vaccinaties en eventuele andere voorzorgsmaatregelen voor uw reis.
- Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: dit advies geeft informatie over de veiligheid en gezondheidssituatie in het land van bestemming en bevat ook advies over vaccinaties.
Het is belangrijk om deze informatie ruim van tevoren te verzamelen, zodat u voldoende tijd heeft om de nodige vaccinaties te halen en andere voorbereidingen te treffen voor uw reis.
Inwinnen van inlichtingen bij uw huisarts:
Win voor je vertrek advies in bij de huisarts of raadpleeg de website van het RIVM
- Maak een afspraak met de huisarts voor een telefonisch consult om samen te bepalen welke vaccinaties u voor uw specifieke reis nodig hebt.
- De arts besteld de vaccins
- Informeert u wanneer die binnen zijn
- U maakt (digitaal) een afspraak (en eventueel vervolgafspraak) voor de vaccinatie(s)
Wij maakte hieronder voor u ter informatie een selectie uit de meest gebruikte vaccinaties:
WANNEER NODIG ?
Als je minder dan 6 weken op reis gaat, gezond bent en geen binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken bezoekt, is het nemen van vaccinaties meestal niet nodig. Echter, het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s in het land van bestemming en om de aanbevelingen van de gezondheidsinstanties op te volgen.
Als je naar een land gaat waar bepaalde infectieziekten voorkomen, zoals Hepatitis A of B, of tetanus, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts om te bespreken of het nemen van vaccinaties nodig is.
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende beschermd bent tegen ziektes die in Nederland veel voorkomen, zoals mazelen, difterie, tetanus en polio. Controleer daarom of je vaccinaties up-to-date zijn en indien nodig, laat je vaccineren voordat je op reis gaat.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat sommige landen vaccinatiebewijzen vereisen voordat je het land binnenkomt. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de eisen van het land van bestemming en dat je tijdig de benodigde vaccinaties regelt.
Kortom, als je minder dan 6 weken op reis gaat, gezond bent en geen binnenlanden, oerwouden of sloppenwijken bezoekt, is het nemen van vaccinaties meestal niet nodig. Echter, het is altijd verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijke risico’s en om de aanbevelingen van de gezondheidsinstanties op te volgen.
In een aantal Europese landen, waarvoor geen standaard mazelenvaccinatie-advies geldt, zijn er op dit moment lokale uitbraken gaande.
Het gaat om de volgende landen: Bosnië en Herzegovina, Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen en Engeland (onder de orthodox Joodse gemeenschap in Londen).
Download de BMR Landenlijst van het RIVM hier
Omschrijving:
BMR staat voor bof mazelen en rodehond. Alle drie de ziekten worden veroorzaakt door virussen, verspreid via de lucht door bijvoorbeeld hoesten of niezen.
Er zijn steeds meer voorzichtige aanwijzingen dat het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond ervoor zorgt dat je minder ziek wordt van het coronavirus.
Vaccinate:
BMR vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen de vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar. Volwassenen volstaan met een eenmalige vaccinatie.
Schema: Eenmalig voor volwassenen
Beschermingsduur: Levenslang
Risico gebied voor Buiktyfus (typhoid)
De buiktyfus vaccinatie is in geen enkel land verplicht, en wordt vooral aanbevolen als men langere tijd in een risicogebied verblijft. Buiktyfus komt met name voor in India en Indonesië. Ook in Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika komt de ziekte voor maar het risico is daar kleiner.
Buiktyfus is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie in besmet voedsel of water. Het risico is zeer laag voor reizigers die toegang hebben tot veilige voeding en drank.
- Hoge koorts
- Zwakte
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Spier- en gewrichtspijn
- Constipatie
- Diarree
- Huiduitslag
Symptomen van buiktyfus ontstaan één tot twee weken na de besmetting:
Sommige patiënten hebben ook:
Zonder behandeling kan de ziekte fataal verlopen. Na het doormaken van buiktyfus is er geen immuniteit
Er zijn 2 verschillende soorten vaccins tegen buiktyfus beschikbaar. Beide vaccins bieden ongeveer 60 tot 70% bescherming vanaf 14 dagen tot 3 jaar na de toediening.
DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen.
Zowel DTP als DKRP vaccinatie is onderdeel van het (RPV) rijksvaccinatieprogramma
Overweegt u een hervaccinatie informeert u zich dan hier
Vaccinaties en Schema:
U kunt de DTP-vaccinatie het beste minimaal twee weken voor de dag van vertrek laten toedienen. Dan heeft u bij aankomst op uw reisbestemming voldoende bescherming opgebouwd tegen Difterie, Tetanus en Polio.
Geldigheidsduur: Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Bijsluiter van de Apotheek:
DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio.
Een DTP vaccinatie wordt in de regel genomen om medewerkers te beschermen tegen Tetanus. (zie bovenstaande Tab)
Bij beroepen met een risico op verontreinigde verwondingen is er risico op tetanus.
Een DTP vaccinatie bestaat uit 1 vaccinatie waarna u 10 jaar beschermd bent.
U moet dan wel tijdens uw kindertijd een Rijksvaccinatieprogramma hebben doorlopen.
Personen geboren na 1950 hebben dit programma vrijwel altijd doorlopen. Volwassenen geboren vóór 1950 werden in het algemeen nog nooit gevaccineerd en moeten een basis-vaccinatie krijgen. Deze vaccinatie omvat 3 dosissen, op 0, 1 en 6 maanden.
Sinds 1996 geldt in ons land de aanbeveling om alle volwassenen om de 10 jaar in te enten tegen difterie, tetanus en polio.
Gele koorts
Gele koorts is een ernstige virusziekte die door muggen wordt overgedragen. Mensen die gele koorts hebben krijgen koorts, geelzucht en bloedingen. Veertig procent van de mensen die de ziekte krijgt, overlijdt eraan.
Vaccinatie tegen gele koorts wordt enkel gegeven in een erkend vaccinatiecentrum.
Amstel en IJ Huisartsen bv is door de LMR toegelaten om tegen Gele Koorts te vaccineren.
Hepatitis betekent ontsteking van de lever.
Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking.
Hepatitis-A wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het gaat hierbij om een ander virus dan bij hepatitis-B, C, D en E. Al deze vormen worden veroorzaakt door een virus. Daarom spreken we over virale hepatitis.
Hepatitis-A is de minst ernstige vorm van hepatitis. Deze vorm komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen.
In Nederland kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis-A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika. Besmetting vindt vooral plaats via verontreinigd voedsel en drinkwater.
Vaccins ter voorkoming van Hepatitis-A:
- Avaxim
- Havrix 1440
- Havrix Junior
- Vaqta Adult
- Vaqta Junior
Combinatievaccin hepatits A/B
LET OP: Als je een combinatievaccin tegen hepatitis-A en hepatitis-B wilt, dan heb je twee prikken vóór de reis nodig met een maand er tussen. Maak hiervoor op tijd een afspraak. Het schema hiervoor is: maand 0,1,6.
Voor kinderen t/m 15 jaar is er ook een combinatievaccin. Zij hebben 1 prik voor de reis nodig en na 6 maanden de tweede.
Risico gebied voor Hepatitis B
Hepatitis-B komt wereldwijd voor. Ook in Nederland komt de ziekte voor. Besmetting vindt vooral plaats via bloed-bloedcontact, seksueel contact en van moeder op kind tijdens de geboorte.
Als je eenmaal hepatitis-B hebt gehad en bent genezen, dan ben je er de rest van jouw leven immuun voor. Je krijgt het dan niet opnieuw. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis B.
Hepatitis-B kan acuut zijn of chronisch worden. Acuut houdt in dat de ontsteking kortdurend is en chronisch wil zeggen van lange duur.
Er bestaan twee vormen van chronische hepatitis-B.
Actieve vorm
- Kan een lichte tot ernstige leverontsteking veroorzaken
- Kan leiden tot leverfibrose en levercirrose. Bij leverfibrose ontstaat er littekenweefsel in de lever. Hierdoor raken de levercellen beschadigd. Na verloop van tijd is er zoveel littekenweefsel gevormd dat levercellen afsterven. Hierdoor kan de lever niet goed meer functioneren. We spreken dan van levercirrose. Levercirrose verhoogt de kans op het ontstaan van leverkanker (HCC)
- Door behandeling met medicijnen neemt de kans op blijvende beschadiging aan de lever af
Inactieve vorm
- Het virus is aanwezig meestal zonder klachten te veroorzaken, maar er kunnen ook perioden zijn dat het virus actief is. Er kunnen dan klachten optreden die bij een acute hepatitis voorkomen
- Meestal zijn er op lange termijn weinig gevolgen
- Belangrijk is dat jouw arts regelmatig jouw bloed onderzoekt om de activiteit van het virus vast te stellen
Vaccins ter voorkoming van Hepatitis-B:
Combinatievaccin hepatitis A/B
LET OP: Als je een combinatievaccin tegen hepatitis-A en B wilt, dan heb je twee prikken vóór de reis nodig met een maand er tussen. Maak hiervoor op tijd een afspraak.
Het schema voor volwassenen is: maand 0,1,6.
Voor kinderen t/m 15 jaar is er ook een combinatievaccin. Zij hebben 1 prik voor de reis nodig en na 6 maanden de tweede.
Een titerbepaling is een bloedonderzoek waarbij wordt gekeken of uw lichaam voldoende antistoffen tegen hepatitis B heeft aangemaakt. Het bloedonderzoek wordt uitgevoerd door ons Huisartsenlaboratorium.
Met deze tests kan ook worden nagegaan of de vaccinatie succesvol is. Sommige mensen hebben deze tests (titerbepaling) nodig voor hun werkgever of simpelweg voor zichzelf.
Heb je je laten vaccineren? Laat je immuun waarden testen. Voor de screening naar de immuniteit tegen bv waterpokken, Hepatitis A of B en Covid 19 antistoffen tests.
Risico gebieden voor Japanse Encefalitis
Deze ziekte kun je oplopen door een steek van een besmette mug. De ziekte is een virus dat vooral voorkomt in grote delen van Azië, met name op het platteland.
5 tot 15 dagen na de besmetting kun je ziek worden. Meestal verloopt de ziekte echter zonder symptomen. Soms krijgt men klachten die lijken op griep (koorts, spierpijn, hoofdpijn). In sommige gevallen krijgt men ernstige complicaties (hersenontsteking).
Deze ziekte kun je voorkomen door goede bescherming tegen insectenbeten. Daarnaast kun je kiezen voor een vaccinatie tegen Japanse Encefalitis.
Schema: 2 vaccinaties op dag 0 en 28.
Soms is een derde vaccinatie nodig na 1 tot 2 jaar.
Beschermingsduur: 2 jaar
Vaccins: Ixiaro
Bijsluiter: EMA Farmacotherapeutisch Kompas
Risico gebied voor Meningokokken
Meningokokken meningitis (nekkramp, hersenvliesontsteking) wordt veroorzaakt door een bacterie (meningokok) die door hoesten van mens op mens wordt overgedragen.
Meningitis komt overal ter wereld voor. In delen van West-, Centraal- en Oost-Afrika komt meningitis tijdens het droge seizoen in epidemieën voor. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door type A en in toenemende mate ook door type W135. Ook in andere delen van de wereld komen af en toe epidemieën voor. Heeft u langere tijd intensief contact met de lokale bevolking in deze gebieden, dan loopt u een verhoogd risico. Meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. Het begint met griepachtige verschijnselen met hoge koorts, spierpijn, braken, hoofdpijn en nekstijfheid (pijn in de nek bij buigen van het hoofd). De ziekte kan zeer ernstig verlopen en soms de dood tot gevolg hebben.
Vaccinaties
Er zijn een vaccins tegen Meningitis
- MenQuadfi
- Menveo
- Nimenrix
Risicogebieden voor Rabiës (lethal)
Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is een ernstige infectie van de hersenen of het zenuwstelsel. Deze infectie kan ontstaan door het rabiësvirus, wat wordt overgedragen via contact met besmette dieren. In Nederland komen rabiësinfecties in principe niet voor; de ziekte wordt vrijwel altijd in het buitenland opgelopen.
Het virus dat hondsdolheid veroorzaakt kan bij veel zoogdieren voorkomen. In het buitenland kun je daarom het best bij (wilde) dieren uit de buurt blijven.
Vaccinaties en Schema:
In Nederland wordt voor vaccinatie een schema in 3 doses gehanteerd. Als je deze serie van drie vaccinaties hebt gehad, heb je een langdurige basis-bescherming.
Wanneer voor de reis vaccinatie heeft plaatsgevonden, zal bij de blootstelling aan een besmet dier alsnog vaccinatie van 2 doses plaats moeten vinden. In sommige gevallen wordt, ook wanneer je de basis serie hebt gehad, voor de reis een tweejaarlijkse revaccinatie aanbevolen. Of je gevaccineerd moet worden en zo ja hoe vaak, hangt af van de bestemming, de verblijfsomstandigheden, je leeftijd en gezondheidstoestand.
Vaccins:
Risicogebied voor Tekenencefalitis
Tekenencefalitis is één van de ziekten die door een tekenbeet kan overgedragen worden op de mens. Ze kan een ontsteking van hersenen (encefalitis) of hersenvlies (meningitis) veroorzaken. Deze ziekte komt minder vaak voor dan Lymeziekte.
Binnen Europa kunnen via teken 4 ziekten op de mens worden overgebracht:
• de ziekte van Lyme
• Tick Borne Encephalitis (ook wel bekend als TBE) of TBD (Tick Born Disease) of Früh Sommer Meningo Encephalitis (FSME)
• Ehrlichiose
• Daarnaast kan in Zuid Europa de tekensoort Rhipicephalus Sanguineus de ziekte Fièvre boutonneuse overbrengen.
Vaccinatie wordt beschouwd als het meest efficiënte middel om TBE in endemische omgevingen te voorkomen.
Vaccins:
Gebied waar muggen met virussen voorkomen